Het leed dat stal-uren heet…

Veel paardeneigenaren geloven dat hun paarden de hele nacht slapen, maar feitelijk hebben paarden een ander dag- en nachtritme dan wij mensen. Paarden doen gedurende de gehele dag kleine slaapjes en zijn ’s nachts erg actief. Het paard is een steppe- en kuddedier en dus van nature gewend om bijna 24 uur in beweging te zijn en veel sociaal contact te hebben.

Omdat ik het fijn en erg leuk vind om op elk moment te kunnen zien wat mijn paarden aan het doen zijn, hebben wij in onze inloopstal een camera hangen. ’s Ochtends als ik wakker word kijk ik altijd even wat ze zoal gedaan hebben. Meestal is er maar weinig te zien. Je ziet ze hooi eten totdat de zak leeg is en daarna verlaten ze de inloopstal om naar buiten te gaan en daar vervolgens op zoek te gaan naar nog meer ruwvoer, een lekkere slaapplek op het zand of om een beetje te kroelen samen. Als het regenachtig is kiest de kleinste er vaak voor om binnen te gaan liggen. De grootste is het liefst altijd buiten, in weer en wind. Ik ben blij dat wij onze paarden dit kunnen bieden, helaas is het dag/nachtritme voor de meeste paarden niet zo gevarieerd.

Zo kwam ik op youtube dit filmpje uit 2015 tegen. Deze film toont 8 uur in het leven van een stalpaard, samengevat in 8 minuten. Om heel eerlijk te zijn vind ik het zelf al saai om hier 8 minuten naar te kijken, moet je je eens bedenken hoe saai het moet zijn voor een paard om zo lang opgesloten te worden in een klein kamertje met alleen water, zijn eigen poep en als hij geluk heeft voldoende hooi. Helaas is dit filmpje voor veel paarden nachtelijkse of soms zelfs dagelijkse kost…

Als je zelf in de mogelijkheid bent om het anders te doen, pak die kans dan. Doe het voor het welzijn en welbevinden van je paard!

Vind je het lastig om dit thuis of op stal te realiseren, of lijkt er maar weinig ruimte om het mogelijk te maken? Ik help je graag met creatieve, eenvoudige en goedkope oplossingen om het voor je paard zo aangenaam mogelijk te maken en de uren op stal zoveel mogelijk te verminderen. Tenslotte willen we allemaal het beste voor onze paarden, toch?

Neem contact op met Amber voor eenvoudige paardvriendelijke ideeën omtrent huisvesting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.