Fructaan

De nachten worden kouder, de dagen zijn kort en veel paardeneigenaren kiezen ervoor om hun paard van de wei af te halen. Een verstandige keuze als je het mij vraagt! Begrijp mij niet verkeerd, ik ben geen voorstander van het opsluiten van paarden in een stal. Maar door de koude nachten en de zonnige dagen wordt het gras erg gevaarlijk. Dit heeft alles te maken met het fructaan in het gras.

Vers voorjaarsgras maar ook zeker het (korte) najaarsgras zijn een grote oorzaak van hoefbevangenheid. Voorheen werd gedacht dat dit kwam door het hoge eiwitgehalte, maar inmiddels heeft onderzoek aangetoond dat het eiwit hooguit een bijdrage levert aan de kans op hoefbevangenheid. Als hoofdoorzaak wordt het hoge fructaangehalte van gras aangewezen.

Fructaan is een wateroplosbaar koolhydraat (een soort suiker) dat door de grasplant wordt gemaakt onder invloed van zonlicht. Het wordt gebruikt om het gras te laten groeien. Wanneer de plant om een of andere reden niet kan groeien (te weinig regen, te veel kou, te veel begrazing) gaat de productie van fructaan nog een hele tijd door, zolang er tenminste zonlicht is. Zo wordt er alvast een voorraadje bouwstoffen aangemaakt die ervoor zorgt dat de plant weer kan gaan groeien zodra de omstandigheden veranderen.

Wanneer de temperatuur te laag is kan het gras niet groeien. Is er toch voldoende zonlicht aanwezig dan wordt er fructaan geproduceerd dat wordt opgeslagen tot de temperatuur wel hoog genoeg is. Zodra de plant weer gaat groeien wordt het opgeslagen fructaan pas weer verbruikt.

Met name in het voor- en najaar doet zich de situatie voor dat er voldoende water is, voldoende voedingsstoffen in de bodem aanwezig zijn, er veel zonlicht is, maar de temperatuur erg laag is. Door de lage temperatuur kan het gras niet groeien dus wordt het zonlicht gebruikt om de voedingsstoffen om te zetten in fructaan.

Het is ook bekend dat fructaan opgeslagen wordt in grasstoppels, dit betekent dat zeer kort afgegraasde weitjes juist extra gevaarlijk kunnen zijn!

Planten gebruiken fructaan ook om zichzelf tegen bevriezing te beschermen. Ook daarom loopt het fructaangehalte fors op zodra de temperatuur onder de 5 graden Celcius komt.

In de app store is er een speciale app te koop waarop je het fructaangehalte eenvoudig af kunt lezen. Je vult je woonplaats in voor een zorgvuldigere meeting. Blijf toch ook je eigen gezonde verstand gebruiken nu je meer weet over fructaan.

Wanneer je paarden niet meer op de wei kunnen, zorg  dan voor een ruime paddock waar ze in rond kunnen lopen. Dat is vele malen beter voor lichaam en geest dan uren in een stal.

Vind je het lastig om dit thuis of op stal te realiseren, of lijkt er maar weinig ruimte om het mogelijk te maken? Ik help je graag met creatieve, eenvoudige en goedkope oplossingen om het voor je paard zo aangenaam mogelijk te maken en de uren op stal zoveel mogelijk te verminderen. Tenslotte willen we allemaal het beste voor onze paarden, toch?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.